Ken jij een echtpaar als Jack en Grace? Hij is superknap en rijk, zij is onwijs charmant en elegant. Een echtpaar om jaloers op te zijn. Wellicht is het leuk om vrienden met ze te worden. Ze zien er zo toegankelijk uit. Echter zit een gezellig meidenmiddagje met Grace er niet in, want Jack en Grace zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen, terwijl anderen zich misschien afvragen waarom Grace nooit alleen is. En waarom ze nooit de telefoon opneemt. Grace werkt niet, dus waarom komt ze dan nooit eens op visite? Bovendien: waarom heeft een slaapkamer in hun huis tralies voor het raam?
Paris heeft talent voor het bedenken van levensechte verhalen. Ze schrijft alsof Jack en Grace mensen zijn die daadwerkelijk bij je in de wijk wonen; haar personages zijn menselijk! Paris licht zowel de goede als de slechte karaktereigenschappen toe. Hetzelfde geldt voor de gebeurtenissen in het boek. Gezellige avonden met vrienden worden georganiseerd, maar er worden ook lugubere dingen op haar netvlies geprojecteerd. Paris is van alle markten thuis, waardoor het lijkt alsof je je als lezer van ‘Achter gesloten deuren’ nooit zal vervelen. Paris is tof!
Echter worden er weinig acties ondernomen in het boek. Toch zijn Grace en Jack altijd actie; thuis is het nooit stil, maar ze zijn ook wel eens op vakantie. Ze doen genoeg. Toch is ‘Achter gesloten deuren’ op sommige momenten saai. Paris vertelt alles in de verleden tijd. Het is alsof alles zich al heeft afgespeeld en nu enkel gedocumenteerd wordt op papier. Je bent er als lezer nauwelijks bij betrokken en staat, doordat de plot op het moment van lezen niet actief wordt overgebracht, van een afstandje toe te kijken. Of je hulp kunt bieden? Nope. Wat betreft tijd is niet altijd helder wanneer gebeurtenissen in ‘Achter gesloten deuren’ plaatsvinden. Er worden sprongen in de tijd gedaan, maar deze zijn niet altijd voldoende duidelijk aangegeven. (Dit is in geval van het audioboek. Wellicht wordt verschil in tijd beter aangegeven in de papieren versie van ‘Achter gesloten deuren’.) Je zult je koppie er goed bij moeten houden om de volgorde in de plot bij te houden. Toch is ‘Achter gesloten deuren’ zeker een spannend verhaal. Hoewel de schrijfwijze hier en daar wat laks is, wat vooral door het gebruik van de vertelde tijd komt, is de plot divers en interessant genoeg om het lezen niet op te geven. Het verhaal steekt goed in elkaar en zorgt ervoor dat je als lezer met een voldaan gevoel het boek dichtslaat. Tenzij Jack toch nog een keer toeslaat…
0 Comments
Leave a Reply. |
Archieven
May 2020
Categorieën
All
|