Titel: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue Auteur: Becky Albertalli Uitgeverij: Blossom Books Jaar van uitgave: 2016 Aantal bladzijden: 272 Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt. Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden? Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.
Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar dit jaar is Love, Simon in de bioscoop gekomen. Love, Simon is de verfilming van het boek: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue. Aangezien ik naar deze film toeging, heb ik nog snel het boek gelezen.
Het boek bestaat uit een vraag en een thema. De vraag is: wie is Blue? Tijdens het lezen maak je aannames over wie Blue is, en wanneer je het zeker denkt te weten, klopt het niet. Hierdoor kan het zijn dat je alle jongens in het leven van Simon begint te verdenken, ook degenen die hij niet verdenkt. Dit zorgt ervoor dat je geboeid blijft om te lezen, want wie wil nou niet het antwoord weten? Het thema van het boek is diversiteit. Niet alleen op seksuele geaardheid (hetero, biseksueel, homoseksueel etc.), maar ook op huidskleur en eigenschappen. Want dit is simpelweg niet alleen maar een boek vol blanke hetero’s. Zo heeft Abby, een van de beste vrienden van Simon, een donkere huidskleur. Juist de diversiteit is zo mooi aan het boek, en het is ook meteen de boodschap: “Blank zou net zomin de norm moeten zijn als hetero dat is”. In het boek komen veel fandoms voor. Zo is Simon fan van Harry Potter en wordt er games zoals Assassin’s Creed gespeeld. Dat Simon van is van Harry Potter is bijvoorbeeld terug te vinden op een Halloween feestje. Voor de mensen die met fandoms bezig zijn, is het extra leuk om het boek te lezen. De mensen die hier minder van houden hoeven zich geen zorgen te maken, het speelt namelijk geen hoofdrol. Becky Albertalli heeft een fijne schrijfstijl en weet emoties goed over te brengen. Hierdoor is het een meeslepend boek die met gemak binnen één dag is uit te lezen. Een echte feel good-boek.
0 Comments
Leave a Reply. |
Archieven
May 2020
Categorieën
All
|