Qreative Minds
  • Home
  • Over ons
  • Interviews
  • Recensies
  • Gastrecensies
  • Artikels
  • Overzicht
  • Contact

Vorderingen en sfeer? Nanowrimo - week 3

24/11/2017

0 Reacties

 
Foto
Nog een weekje en NaNoWriMo zit er weer op. We hebben onze schrijvers gevraagd hoe ze er nu voorstaan en waren ook nieuwsgierig of ze ons iets van de sfeer van hun verhaal konden laten proeven.
 
Sterre, hoe kijk jij terug op de afgelopen dagen?
“Het valt me erg mee eigenlijk. Ik vind het heel ontspannend om na mijn huiswerk even lekker te schrijven. Laatst zat ik zo in mijn verhaal dat het opeens 4 uur in de ochtend was, terwijl mijn wekker om 7 uur ging, oeps! Ik merk dat ik uit veel verschillende dingen inspiratie haal. Zo is mijn verhaal van zaterdag geïnspireerd op het vrijwilligerswerk dat ik die dag had gedaan, maar is mijn verhaal van vandaag geïnspireerd door een artikel dat ik las in de trein naar school.”
 
Je gaf aan dat je een speciale playlist hebt tijdens het schrijven. Welk nummer omschrijft de sfeer uit je verhaal het best?
“Omdat ik allemaal korte verhalen schrijf is dit eigenlijk elke dag weer anders.  Maar het nummer dat het best bij het verhaal van vandaag past is Oceaan van Racoon.”

Kun je ons verklappen welke zin je als laatst geschreven hebt?  
“We zijn gere.......” 

Meer lezen
0 Reacties

EEN BITTER BEGIN? NANOWRIMO - WEEK 2

10/11/2017

0 Reacties

 
Foto
Bron: VASO
Zoals in dit artikel is ingeleid is NaNoWriMo momenteel in volle gang. Duizenden Nederlanders strijden mee om in november hun doel van 50.000 woorden te behalen. Vorige week volgden we de ervaren Mariëlle Brouwer, de serieuze Johan Lubbers, Ian Laverman met de schattigste Pembroke Corgi ooit en de twintigjarige Sterre Eliza. Benieuwd hoe ze de eerste schrijfweek doorgekomen zijn en of ze nog net zo enthousiast zijn als vorige week? Lees snel verder…

Meer lezen
0 Reacties

QM en NANO

9/11/2017

0 Reacties

 
Foto
Ha! Dacht je dat recensenten alleen maar recensies konden schrijven. Echt niet! Drie van onze recensenten worden hieronder uitgelicht, geheel met betrekking tot het thema NaNoWriMo.

Meer lezen
0 Reacties

Klaar voor de start... NaNoWriMo - WEEK 1

1/11/2017

0 Reacties

 
Foto
November is de maand die ook wel bekend staat als de National Novel Writing Month, afgekort NaNoWriMo. Het project werd voor het eerst georganiseerd in juli 1999, maar een jaar later werd het project verplaatst naar november. Het is de bedoeling van het evenement dat deelnemers 50.000 woorden schrijven aan een verhaal in een tijdsbestek van 30 dagen. De regels van het project zijn vrij simpel: in oktober of in de maanden daarvoor mag de plot uitgewerkt worden, maar vanaf 1 november mag er daadwerkelijk aan geschreven worden. Momenteel doen er al honderdduizenden aan NaNoWriMo mee, waaronder meer dan 12.000 Nederlanders. Speciaal voor jullie hebben we er vier uitgepikt om beter te leren kennen.

Mariëlle Brouwer kennen we bij Qreative Minds al als auteur van Chaos & Structure en Wild & Structure. Vorige week hebben we haar nog aan de tand gevoeld over Wild & Structure. Mariëlle doet mee aan NaNoWriMo door middel van het werken aan deel drie van de Structure-serie, namelijk Lust & Structure. Daarna gaat ze verder met deel vier, Storm & Structure! Ze is vanaf haar zestiende al aan het schrijven, maar in november 2014 deed ze voor het eerst mee met NaNoWriMo met het derde deel van de Zielkrachten-serie. In 2015 schreef ze de eerste 40.000 woorden van Chaos & Structure. Hoe haar voorbereidingen er dit jaar uitzien? “Die heb ik niet,” zegt Mariëlle. “Ik ben een pantser. Ik heb mijn karakters al uitgeschreven in 2015 en 2016, toen ik scheef aan deel één van de Structure-serie. Ik kan dus nu gewoon verder schrijven. Pantser betekent dat je je verhaal niet plant, maar gewoon maar wat doet. Ik schrijf characterdriven, wat wil zeggen dat mijn karakters uitmaken waar we heen gaan. Dus ik ga zonder voorbereiding NaNo in!”

Johan Lubbers is sinds een jaar of vier serieus bezig met schrijven. Deze passie leidde tot zijn eerste boek Doktoren van de Staat, dat komende zomer bij uitgever Zilverbron verschijnt. Johan werk op een klantenservice, gamet, sport en spreekt graag af met vrienden en familie. Hij vindt het lastig om te schrijven, aangezien hij er echt tijd voor vrij moet maken. Helaas schiet het schrijven er dan al snel bij in. Daarom vindt Johan NaNoWriMo altijd een fijne maand, want 50.000 woorden is veel en dan schiet het ineens erg op met het boek. Je moet er een aantal andere dingen voor opofferen, maar dan heb je wel een mooi resultaat! In eerste instantie wilde Johan werken aan de tweede versie van zijn tweede boek Vergane Glorie. Dit boek speelt zich af tussen ruïnes en via visioenen leert het hoofdpersonage wat er vroeger mis is gegaan. Echter kreeg hij ook het idee een kort verhaal te schrijven waarin de vluchtelingenproblematiek centraal staat, maar dan in een fantasysetting. Na het brainstormen is dit een compleet boek geworden. Johan zal dus het meest werken aan zijn nieuwe boek, met daarnaast het boek Vergane Glorie. Hoe Johans voorbereidingen voor de schrijfmaand eruit zien? “Ik kan niet gewoon beginnen met schrijven en dan zien waar ik uitkom. Voor Vluchteling ben ik daarom begonnen met een korte synopsis en karakterschetsen van de hoofdpersonen. Daarna volgde een omschrijving van de wereld, het magiesysteem, geschiedenis en religie om vervolgens in een paar zinnen te omschrijven wat er in elk hoofdstuk moet gebeuren. Als laatste heb ik een cover gemaakt voor het boek, dat geeft toch altijd het gevoel dat je echt aan een nieuw boek begint!” Al met al voelt Johan zich redelijk voorbereid om aan de slag te gaan. Hij heeft er in ieder geval veel zin in en hij hoopt dat hij er volgende week nog hetzelfde over denkt!

Foto
​De volgende man is Ian Laverman. Ian heeft de schattigste Pembroke Corgi ooit en heeft op dit moment vier boeken gepubliceerd bij uitgeverij Zilverbron. Een vijfde boek is onderweg! Waar zijn NaNoWriMo-verhaal over gaat? “Ik ben bezig met het uitdenken van een superheldenuniversum, waarvan ik nu bezig ben met het eerste verhaal in deze wereld. Het gaat over een conflict tussen helden die aan de kant van de wet staan en het beroep van superheld mogen uitvoeren. Ze hebben de juiste studie doorlopen en alle papieren behaald om het beroep uit te oefenen. Aan de andere kant staan de vigilante: mensen met krachten die buiten de wet om werken.” Aangezien hij het verhaal al had uitgedacht, hoefde hij dit niet speciaal voor NaNoWriMo nog te doen. Hoe hij november vult met zowel zijn studie als met het schrijven? “Ik heb voor mijn studie al vooruit gewerkt, zodat ik meer kan schrijven. Ik heb een strakke planning en wil meerdere hoofdstukken per dag schrijven. Voor de rest zie ik het allemaal wel.”
FotoOp deze manier houdt Sterre bij waar haar verhalen over gaan.
​Last but not least: de twintigjarige Sterre. Dit jaar is ze begonnen aan de opleiding Medische Beeldvorming. Sterre schrijft al ongeveer acht jaar, maar de laatste jaren heeft ze weinig gepubliceerd omdat het in haar omgeving niet echt gewaardeerd werd. Gelukkig heeft ze het schrijven nooit opgegeven! Ze heeft veel gedichten en een aantal fanfics geschreven. “Maar nu is het tijd een ‘echter’ verhaal te schrijven. Ik ga 30 korte verhalen schrijven, iedere dag een, met als inspiratie iets wat me die dag opviel. Ik ga uit van ongeveer 1500 woorden per verhaal en ga die dan bundelen. Ik heb nog geen vaste titel, omdat ik het ontzettend moeilijk vind om te kiezen.” Aangezien Sterre de weken hiervoor tentamens heeft gehad en weinig heeft kunnen schrijven, heeft ze wel veel kunnen nadenken over welk idee ze wil uitwerken. Op deze manier is ze voorbereid om de NaNoWriMo-uitdaging aan te gaan!
 
Qreative Minds wil Mariëlle, Johan, Ian, Sterre en alle andere NaNoWriMo’ers heel veel succes en plezier toewensen in het schrijven. Laat hieronder een reactie achter, want we hopen graag van jullie te horen over hoe jullie de maand november invullen. Gelukkig spreken we de auteurs hierboven volgende week weer om ervaringen te delen!

0 Reacties

Waarom ‘Heer van de vliegen’ het eerste boek was dat Rosanne niet recenseerde…

20/10/2017

0 Reacties

 
Ook keurige kostschooljongens zijn in staat tot beestachtige daden… Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Decennia geleden schreef William Golding Heer van de vliegen en bijna een jaar geleden geleden las Rosanne het boek (met dank aan het gratis exemplaar vanwege Nederland Leest). Het bleef enkel bij lezen, want er is tot nog toe geen recensie uit haar pen gegleden. Waarom was Heer van de vliegen het eerste boek waar Rosanne sinds de geboorte van Qreative Minds geen recensie over schreef?

Meer lezen
0 Reacties

Het nut van negatieve boekenbeoordelingen

11/6/2017

0 Reacties

 
Het is zwarte zaterdag. Het is buiten vijvendertig graden en in de auto lijkt de temperatuur dit getal ook bijna aan te tikken. De lange file op de Route du Soleil draagt niet bij aan een ontspannen sfeer. De kibbelende kinderen op de achterbank trouwens ook niet. De een geeft de ander een duw, als de volgende er weer overheen komt door te knijpen. ‘Mama! Ik haat mijn broertje!’ Moeder zucht. Vader werpt een vlugge blik over zijn schouder en zegt: ‘Mieke, je kunt je broertje niet haten. Je hebt een hekel aan zijn gedrag…’ De hoofdgedachte van dit verhaal: je kunt iemand niet haten, maar zijn* gedrag wel. Hetzelfde geldt voor negatieve feedback op iets wat iemand gedaan of gemaakt heeft. Een minder positieve recensie over een boek betekent dus niet dat de schrijver ervan niet goed is. Maar wat zijn dan de positieve aspecten die je uit een negatieve beoordeling kunt halen?
Het nut voor de lezer
Het eerste dat de lezer van de recensie te weten komt, is dat de recensent open kaart speelt, oftewel eerlijk is. De recensent vertelt stap voor stap de standpunten en onderbouwt ze vervolgend met juiste en geldige argumenten. Ter onderbouwing worden er voorbeelden aangehaald en er worden passages uit het boek geciteerd. De lezer krijgt dus een heldere beschrijving van alle ins en outs van het verhaal, zodat hij* weet wat hij kan verwachten als hij het boek leest. Er is zelfs een kans dat de recensent de lezer zo nieuwsgierig heeft gemaakt, dat hij het boek toch gaat kopen. En een nieuw boek op de boekenplank is altijd leuk, toch? De lezer is nieuwsgierig en vraagt zich af of het verhaal daadwerkelijk voldoet aan de in de beoordeling genoemde punten.
"Kritiek op je werk is niet kritiek op jou als persoon."
Emmy van ‘Zon en Maan’
Het nut voor de auteur
Het is logisch dat de auteur schrikt van een negatieve beoordeling over zijn verhaal. In eerste instantie lijkt het alsof de recensent zijn werk totaal de grond in boort. Echter moet de auteur weten dat de beoordeling maar door één iemand geschreven is en dus de mening van maar één lezer bevat. Wellicht zijn er tien lezers die het boek fantastisch vinden, maar is er één recensent die er minder enthousiast over is. Het is mooi als de auteur een leerpunt ziet in de beoordeling, de negatieve sfeer omdraait in opbouwende feedback en ermee aan de slag gaat. De recensie is een mogelijkheid tot groei! Eigenlijk is dit zo bij alle recensies; de auteur krijgt tips en tops aangereikt en krijgt de kans dit mee te nemen in zijn volgende werken. Mocht het boek het eerste deel van een serie zijn, dan weet de auteur welke dingen hij in het volgende deel beter kan uitwerken. Mocht de recensie over een alleenstaand boek gaan, dan kan de auteur de feedback toepassen in de verhalen die nog komen. Maar het allerbelangrijkst is het feit dat een negatieve beoordeling nooit een rechtstreekse aanval naar de auteur is, want we hebben het over het boek en niet over de maker ervan.



​Nut voor uitgeverijen
Negatieve aandacht ís aandacht. Hoewel de recensent – als het een goede recensent is – ook positieve punten aanhaalt, is de kans groot dat de lezer van de recensie stiekem een beetje nieuwsgierig wordt. Het verhaal wordt in een negatief daglicht geplaats, maar hoort het daar wel thuis? De lezer blijft nadenken en het boek blijft in zijn hoofd rondspoken. Op dat moment verandert de lezer van de beoordeling in een potentiële koper. Het is dus mogelijk dat negatieve boekenbeoordelingen helpen bij de verkoop van het boek! En als de afzet omhooggaat, is dit ook goed voor de omzet. Ongetwijfeld heeft niet alleen de uitgeverij, maar ook de auteur hier baat bij. Het kan in ieder geval vastgesteld worden dat het boek een plekje in de hersenen van de potentiële lezer gekregen. Ook kan het voor meer kliks op de website van de uitgeverij zorgen. Men zoekt naar andere recensies - misschien op de site van de uitgeverij en anders op bol.com, bruna.nl of Hebban – om erachter te komen hoe andere lezers over het boek denken. Meer bezoekers op de website kunnen meer verkoop met zich meebrengen. Daarnaast zouden er (op internet) discussies tussen lezers met verschillende opvattingen kunnen ontstaan.

​Een negatieve recensie kan positieve gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen zich op verschillende vlakken voordoen, want een negatieve boekbeoordeling kan nuttig zijn voor de lezer ervan, voor de beoordelaar, maar ook voor de auteur en de uitgeverij. Immers kan een uitroep als ‘Mama! Ik haat mijn broertje!’ ook positief uitpakken. Wedden dat de kinderen de ruzie de volgende dag alweer zijn vergeten en dat ze een verfrissend ijsje op de camping eten?

​*Overal waar ‘hij’ of ‘zijn’ staat, kan ook ‘zij’ of ‘haar’ staan.
​Nut voor de recensent
Het is bekend dat de lezer het fijn vindt om een eerlijke recensie te lezen. In eerste instantie is dit een voordeel voor de recensent, want zodra de lezer weet dat de recensent eerlijk is, weet de lezer ook waar hij in het vervolg moet zijn om het juiste advies over een interessant boek te lezen. Er wordt niet voor niets gezegd dat eerlijkheid het langst duurt! Een tweede voordeel is dat het voor de recensent makkelijker is om kritisch naar een zelfgeschreven (negatieve) recensie te kijken, dan naar een positieve recensie. Bij positieve recensies hoef je minder op te passen over hoe je op lezers - dit kunnen volgers van de blog zijn, maar ook auteurs of uitgeverijen - overkomt. Echter moet je bij negatieve beoordelingen wel extra alert zijn. Komt het over als een aanval op de auteur? Is mijn mening goed onderbouwd? Zijn de punten opbouwend geformuleerd? Is de toon niet te hard? Het is voor een recensent onwijs leerzaam om kritisch naar eigen woorden te kijken.
Foto
Artikel door Rosanne
0 Reacties

Schrijversdag/Boek 10

19/5/2017

1 Reactie

 
Schrijversdag/Boek 10 is een dag voor en door schrijvers. Er werden workshops gegeven en een boekenpresentatie gehouden over tien boeken. De schrijvers/schrijfsters van deze boeken zijn van begin tot eind begeleid door Godijn Publishing (uitgeverij) en mogen dan uiteindelijk hun boek presenteren. Dit jaar was de tweede editie en werd het gehouden in Park Schouwburg in Hoorn. 

Voor ons en de andere recensenten was er een speciale plek. Na twee workshops (over inspiratie en de stappen van een heldenverhaal) was de bekendmaking van de winnaar of winnares van de schrijfwedstrijd. Jawel, het was onze eigen Natascha! Daarna was het tijd voor de boekenpresentaties. Daarbij werd ook aandacht besteed aan de boek 10 van vorig jaar. Iedereen presenteerde op zijn/haar eigen manier hun eigen boek. Na afloop van alle presentaties werd het eerste exemplaar uitgereikt aan de schrijver/schrijfster zelf en dit was een mooi moment. 

Aan het einde hebben wij ook de tien boeken mee gekregen om te recenseren. Graag willen wij Godijn Publishing hiervoor bedanken. Hieronder vinden jullie een overzicht van de boeken, waarin de auteurs kort vertellen waar het boek over gaat en de hoofdpersonage beschrijven aan de hand van de volgende zes elementen: leeftijd, goede eigenschap, slecht eigenschap, beroep, grootste angst en belangrijkste voorwerp. Tot slot kozen de auteurs een passage uit waar ze het meest trots op zijn.
Foto
Janneke Bazelmans | Verkapt | (Eco)thriller

​Het verhaal gaat over de Nederlandse studente Nora die zich vol overgave stort op haar stageopdracht bij een palmoliebedrijf in het hart van Borneo. Ze stuit op veel weerstand van de lokale Dayakbevolking. Met fatale gevolgen. 

Nora 
• 25 jaar oud •​
• Zorgzaam, idealistisch en vastberaden  •
•  Wil dingen zo graag zoals ze hoopt dat ze zijn dat ze de realiteit verliest •
•  Masterstudent duurzame bedrijfsvoering. Stagiaire bij een palmoliebedrijf in Borea •
• Bang om de plek en de mensen waar ze zich thuis voelt te verliezen •
• Hanger met een medaillon van haar moeder •
‘Als ik door het regenwoud loop, probeer ik een van hen te zijn.’
‘Hoe bedoel je?’
‘Een boom. Maar ik kan net zo goed een aap of een ander dier zijn, of een plant, maar het liefst neem ik een boom.’
‘Wat voor boom?’
‘Dat maakt niet uit. Een boom.’
​
Sonn Franken | De oversteek | Fantasy

​Kees zijn droom is een eigen winkeltje te hebben waarin hij allerlei snuisterijen en meubeltjes kan verkopen. Plotseling belandt hij in het fantasieverhaal dat hij aan het lezen is en  volgen er veel avonturen in een vreemde wereld.​

Kees
​• Jonge 20-er •
• Hardwerkende jongeman •
• Soms een te kort lontje en is dan te impulsief •

• Werkzaam in een fabriek als operator • 
• Bang om heel zijn leven achter de lopende band te staan •


​
​​‘Het laatste uur was een nachtmerrie geweest. Hij was blij dat het pad hier eindelijk wat breder werd. Een hachelijke tocht met één hand op de steile rotswand en de andere uitgestoken naast zich als een koorddanser. Hij had geleerd om het touw dat ter houvast aan de wand was bevestigd niet te vertrouwen. Op weg naar de top had hem dat bijna het leven gekost toen een van de haken het begaf waarmee het touw verankerd was.’

José Van Winden | Weekendje weg | Roman

Weekendje Weg gaat over vijf zussen die, zoals ieder jaar, een weekend samen weg gaan. Ze denken elkaar goed te kennen, maar blijken geheimen te hebben die de onderlinge verhoudingen op scherp zetten.
Sylvia 
• 44 jaar •
• Zorgt graag voor iedereen •
• Loopt zichzelf snel voorbij •
• Huisvrouw •
• Bang om te worden verlaten en alleen achter te blijven •
• Een garde •
​
'Een paar jaar geleden hebben ze vlak voor vertrek het hele huisje overhoop moeten halen op zoek naar de sleutels. Ze doken uiteindelijk op in het vriesvak van de koelkast. Best een veilige plek. Niemand die ze daar ooit vindt, moet ze gedacht hebben toen ze ze daar achterliet. Dat gaat haar nu niet meer gebeuren. Ze legt de sleutels op de bar in de keuken, prent het beeld in haar hoofd en loopt dan Els achterna.'


Motell Rijnen | HoRa | Fantasy

​Er is leven voorbij de dimensies die wij kennen. In HoRa wint de liefde het van het leven.
​
Manuel
• 45 jaar •
• Doorzetter •

• Lust-gedreven womanizer en schuinsmarcheerder •
• Journalist • 
• Bang voor eenzaamheid •
​​
​
'Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal (A. Einstein)
Het leven speelt zich af in meer dimensies dan wij weten!'​

​
​

 



Alice Bakker | Slapen doen we morgen weer | YA
​

Slapen doen we morgen weer gaat over de band Twils, waarop een bomaanslag gepleegd wordt. Wat heeft de 15-jarige Merel, groot fan van Twils, met de dader van de aanslag? ​
Merel
​• 15 jaar •
• Zelfstandig •
• Naïef •
• Middelbare scholier •
• Angst voor een (nieuwe) bomaanslag •
• Het lied Slapen doen we morgen weer •​
'Thijs is een van de kandidaten. Geboeid kijken ze naar Art Rooijakkers, die een extra aankondiging doet. ‘Deze week overleed Thijs Breukenhoff, zanger van rockband Twils. Thijs kwam om het leven door een aanslag op Koningsnacht, in het Klaverpark. Daarbij zijn nog drie mensen overleden en verschillende mensen gewond geraakt. Wie is de mol? gaat over inventiviteit, stressbestendigheid, intelligentie, inzicht en lef. Ook over mensenkennis, een eigenschap waarbij wij in het duister tasten…''
Aloysius Keller | Symphony of everyday things | Engelse roman
​

Een psychologische roman over een man die worstelt met trauma's uit zijn Indisch verleden en die uiteindelijk vertelt aan zijn ernstig zieke vrouw.
​
​Alec
• 42 jaar •
• Onvoorwaardelijke liefde en trouw voor zijn vrouw •
• Hij wordt boos als men naar zijn verleden vraagt •
• Scenarioschrijver •

• Angst om geliefde kwijt te raken •
• De viool van zijn geliefde •
​'During daytime I can manage myself reasonably. But with the fall of darkness a sense of loneliness sets in. It seems as if the light lingers on and the night starts breathing heavily with endless, anonymous dreams. With namelessness I can live, the absence of identity which cuts off my breath makes me sweat in fear. Who am I? Where am I?'
​

Johan Klein Haneveld | Conquistador | Fantasy
​

In het titelverhaal vindt de hoofdpersoon in een uitgeholde asteroïde een boodschap die daar speciaal voor hem achtergelaten lijkt. Hij volgt het spoor en dat brengt hem verder dan hij heeft kunnen dromen, zelfs voorbij het einde van de tijd, als ook de zwarte gaten beginnen te verdampen ...
Jonas
• Door genetische behandelingen ziet hij er zo gezond uit  als iemand van 35, maar eigenlijk is hij een stuk ouder. •
• Doorzetter •
• Eigenwijs •
• Avonturier •

• Bang dat er geen nieuwe wereld meer is die hij als eerste kan verkennen. En hij is bang dat zijn koffie opraakt... •
• Jane, een speciale computer die voorkomt dat Jonas zich alleen gaat voelen •
'Ik had de sprookjes over de Conquistador altijd mooi gevonden. Mijn opa had ze me verteld, tot mijn moeder hem dreigde zijn portie pap af te nemen. Over de aankomst van de holle asteroïde op Gliese bijvoorbeeld, of de oorlog met de doemvogels. De oversteek naar het Andromedastelsel en de zingende planeten van M33.'
Lieve van de Berg | Reizende poefjes | Kinderboek

Reizende poefjes gaat over Pol en Polleke die op mysterieuze wijze in allerlei avonturen belanden. Ze maken kennis met Vogel Gijs en reus Gigantus. Samen zoeken ze een oplossing om weer thuis te komen.​


Pol
​
• 11 jaar •
• Zoekt naar oplossingen, positief en welbespraakt •

• Kan wat zeurderig overkomen •
• Basisschoolleerling •
• Bang om nooit meer naar huis te kunnen •
• De poefjes •


​
Stampend rent Gigantus over de paden, springt over rotsblokken en maakt zoveel herrie dat het lijkt alsof er een kudde olifanten aan komt. Pol heeft in een hand de poefjes vast en met zijn andere hand heeft hij de ijzeren halsband van Gigantus stevig vast. Hij zit niet erg comfortabel op de schouder nu de reus zo hard rent en springt. Hij voelt de randen van het metalen borststuk.

Wil van Bree | De handen van de geliefden | Roman
​

Het verhaal gaat over de vijf weken in een herstellingsoord waar Elsa haar verleden onderzoekt hoe haar zoontje zich van haar af heeft kunnen wenden. De vriendschappen tussen de groepsgenoten en de liefde die zich tussen Elsa en een andere patiënt ontwikkeld, lijken veelbelovend, maar nemen een dramatische wending, waardoor Elsa ongewild in een draaikolk van gebeurtenissen verzeild raakt die haar dwingen een keuze te maken die verstrekkende gevolgen heeft voor haarzelf en haar gezin.

Elsa
• 38 jaar • 
• Hardwerkend met een groot verantwoordelijkheidsgevoel •
• Vindt het moeilijk om conflicten aan te gaan •
• Eigenaar van een trainingsbureau •
• Bang om haar kinderen kwijt te raken als ze gaat scheiden •
• Een lichtgevend Mariabeeldje •
'Toch bleef er altijd nog een sprankje hoop in Elsa, als lichtgele vlinders vloog het voorzichtig met haar mee, gelokt door de geur van haar pogingen om van deze moeilijke man te houden. Toen Joop haar afgelopen zondag laconiek toezwaaide en ze hem in de auto zag verdwijnen, vertrokken de laatste lichtgele vlinders met hem mee.' 
​

Onno-Sven Tromp | Fantoomregen | Roman
​

In 'Fantoomregen' krijgt de Nederlander Peter van Vriesland de opdracht om in Tanzania een vastlopend hulpproject vlot te trekken. Op deze onmogelijk missie verliest hij zich in de ondoorgrondelijke Afrikaanse realiteit




Peter​
• 49 jaar •
• Doorzetter, dierenleifhebber •
• Weinig empathisch, opportunist •
• Consultant •
• Bang om opgegeten te worden door een wild dier •
• Amulet die hij van een Tanzaniaan krijgt •​
'Meneer Peter, dit is niet Amerika, Europa of Azië. Dit is Afrika! Ik ben niet in staat de geschiedenis van mijn land ongedaan te maken. Als ik verstandig was geweest, was ik allang in Engeland of Amerika gaan wonen. Ik heb er voor gekozen hier te blijven. Ik hou van mijn land. Ik doe wat ik kan. Als ik een oplossing voor de problemen zou hebben, liet ik die meteen implementeren, geloof me.'
1 Reactie

Negen villains waar we stiekem een zwak voor hebben

12/5/2017

0 Reacties

 
Villains hoeven niet per se uit een duister kasteel te komen. De magische zwarte mantel is vaak omgeruild met een ander kledingstuk. Bovendien hoeft datzelfde kledingstuk geen donkere kleur te hebben. Fictieve slechteriken zijn er in verschillende soorten en maken. Er is een aantal waar je de kriebels van krijgt, maar wij (Natascha, Sofie, Kim, Lisa en Rosanne) kunnen er negen opnoemen waar we stiekem een zwak voor hebben.

Linden (The Chemical Garden) rukt Rhine uit haar (soort van) stabiele leventje en neemt haar, samen met twee andere meiden, mee naar zijn onderkomen. Dankzij Linden zitten de drie dames in het grote landhuis opgesloten en kan er wel een boek van alle gebeurtenissen geschreven worden. Toch is Linden heus de kwaadste niet. Hij wordt gelukkig van huisjes tekenen en is niet terughoudend wat betreft tranen en emoties. Eigenlijk vindt Rosanne Linden wel een beetje schattig…

Murtagh (Erfgoed-serie) is iemand waarbij het heel lang een raadsel blijft aan welke kant hij staat. Hij doet dingen die je absoluut van een villain verwacht, maar het is allesbehalve zwart-wit. Zijn achtergrond is goed uitgewerkt, Natascha kon erg met hem meevoelen en toch bleef hij mysterieus. Tijdens het lezen van de Eragon-boeken keek Natascha constant uit naar nieuwe scènes met dit personage.
Volturi (Twilight) zijn vampieren zoals de meeste mensen ze kennen. Want ze drinken mensenbloed en voelen zich er niet schuldig om. Kim vindt het wel mooi dat ze vrede hebben met zichzelf en niet willen veranderen (maar ze zou niet graag bij hen op het menu staan). Daarnaast schijnen ze een aantal historische objecten te hebben. Als geschiedenisliefhebber vindt Kim het gaaf als mensen (vampieren in dit geval) oude voorwerpen bewaren die een grote geschiedenis hebben. ​
Het maakt niet uit uit welk district je komt; iedereen uit een ander gebied dan district twaalf is de vijand van Katniss en Peeta. Zo ook Rue (The Hunger Games). In haar donkerbruine ogen kun je alles behalve iets slechts zien. Ze komt rustig en vertrouwd over en beschermt Katniss voor de Beroeps. Lieve Rue: Lay down your head, and close your sleepy eyes and when they open the sun will rise.​
"Sometimes a villain is just a princess who has not been rescued."
Draco Malfoy (Harry Potter) is eigenlijk best een misselijk ventje. Hij pest mensen voor zijn eigen plezier, schept altijd op over alles wat hij kan bedenken en houdt zich bezig met duistere magie. Toch is Sofie zich altijd bewust van wat er achter al die slechtheid zit. In haar ogen is Draco heel eenzaam en heeft hij een verschrikkelijke opvoeding genoten. Hij bedoelt het allemaal nog niet zo slecht.

​Uiteraard kan Damon Salvatore niet uit dit rijtje ontbreken. De slechte vampierbroer uit The Vampire Diaries heeft al jaren geleden Sofies hart gestolen. Hij is slecht, doet dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en geeft trots toe dat hij niet deugt. Zijn humor is doordrenkt met cynisme. Sofie heeft een zwak voor Damon omdat hij, ondanks de nare dingen die hij doet, hij ook heel gepassioneerd is. Als hij om iemand geeft, doet hij letterlijk alles om diegene te helpen. Leuke bijkomstigheid is dat hottie Ian Somerhalder Damon vertolkt in de televisieserie gebaseerd op de boeken.​
Tom Riddle/Voldemort is een hele complexe antagonist en wat Lisa heel interessant vindt, is dat hij heel erg veel lijkt op de protagonist (Harry Potter), maar de verkeerde keuzes heeft gemaakt in plaats van de goede. Daarom zijn ze elkaars spiegel en tegenpolen wat voor enorm veel dynamiek in het verhaal zorgt.​
Foto
© Ron K. Jones
Gille (Drakenzieler) is een personage dat ongelofelijk veel leed aanricht onder zowel mensen als draken. Hij heeft helemaal geen angstaanjagend voorkomen, maar is zo’n figuur dat constant in de schaduwen in de weer is. Doordat hij zo ‘gewoontjes’ is en je je er toch makkelijk in kunt verplaatsen roept Gille ondanks alle gruwelijke dingen die hij doet sympathie op. Zijn standvastigheid is bewonderenswaardig, zodat je niet wilt dat hij aan de verliezende hand is, maar ook niet dat hij zijn zin krijgt… Het is echt zo’n personage waar je een haat-liefde-relatie mee hebt.
​De bovengenoemde slechteriken kunnen naar onze mening niet in het rijtje van villains waar we een zwak voor hebben ontbreken. Stuk voor stuk hebben de personages zowel goede als minder goede eigenschappen, die ervoor zorgen dat we ze stiekem eigenlijk best wel een beetje leuk vinden. En waarschijnlijk moeten we ze wel leuk vinden, want anders starten de schurken een wraakactie en komen ze achter ons aan!​
0 Reacties

Boeken die we dit jaar nog aan onze collectie willen toevoegen.

14/4/2017

0 Reacties

 
Als echte boekenwurmen hebben we naast een lijstje van boeken die we nog willen lezen, ook een lijstje met boeken die we nog willen aanschaffen. We hebben allemaal vier boeken gekozen die we met jullie willen delen. We zijn benieuwd of jullie ook een of meerdere van deze boeken willen lezen of er misschien iets over willen vertellen!

​

                               KIM

Foto
 Het eerste boek is van Berthold Gunster want na het lezen van Omdenken in Communicatie wil ik meer van hem lezen en Huh heb ik inmiddels al, dus deze wil ik ook.
Van De Kraaien serie heb ik eerste boek {List & Leugens} gelezen en die is zo bevallen dat ik deel twee ook wil.
Dit is min of meer om een mini collectie compleet te maken, want ik heb Fabeldieren en waar ze te vinden & De vertelsels van Baker de Bard en ik vind dat dit boek erbij hoort.
Dit is het enige boek (van deze lijst) waarvan ik nog niks heb gelezen van de auteur, maar het is een historische roman waar ik van hou qua genre en er werd gezegd dat fans van Simone van der Vlugt's historische romans dit boek ook wel zouden kunnen waarderen. 

NatasCha

Foto
Eerste leven (Gena Showalter) wil ik eigenlijk alleen al lezen doordat ik de kaft zo prachtig vind. Daarnaast vind ik het idee om tijdens je leven te moeten kiezen naar welke wereld je erna wilt erg intrigerend. 
Drägan Duma: Zij die hoort (Patty van Delft) staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Verhalen over draken zijn gegarandeerd leuk en ik lees graag Nederlandse fantasy. Ik heb al veel positieve dingen over dit boek gelezen. 
Batavia (Peter Fitzsimons) voeg ik graag om twee redenen aan mijn collectie toe. Ik ben weg van het VOC-tijdperk en vind het heerlijk om daarover te lezen, daarnaast ben ik ook met de laatste loodjes van een manuscript bezig dat zich in die tijd afspeelt. Dus meteen research doen!
Stof en schitteringen (Kelly van der Laan) wil ik dit jaar ook graag gaan lezen. Het is lang geleden dat ik een fantasy-boek heb gelezen dat zich in een vrij moderne samenleving afspeelt en ik ben erg benieuwd naar de fusie tussen wetenschap en magie waarover op de flaptekst gesproken wordt.

Rosanne

Foto
Het lijkt erop dat ik dit jaar voor boeken met voornamelijk blauwtinten val. Ik heb geen idee hoe ik deze overeenkomsten onbewust voor elkaar gekregen heb, maar waar het voor mij om draait, zijn de verhaallijnen. Ik hoop dat ik bij het lezen zowel mag lachen als huilen en ik weet dat ik er niet blauw van de kou bij zal zitten, want als het goed is spelen de verhalen zich buiten de winterperiode af!

Sofie

Foto
Ja, ik ben een ontzettende nerd en heb het eerste boek van hersendokter Swaab met veel bewondering gelezen. Zijn tweede boek gaat over het creatieve aspect van onze hersenen en ik ben er erg benieuwd naar!
Het tweede boek is het nieuwste boek van Herman Koch. Zijn eerder boeken heb ik verslonden en zonder te weten waar dit boek over gaat, weet ik dat ik het wil kopen. Koch is naar mening een van de beste Nederlandse schrijvers en ik kan niet wachten om dit boek te lezen.
 Speciaal als 'vakantieboek' wil ik dit boek van Sophie Kinsella gaan lezen. Als het een beetje lijkt op haar vorige boeken, is het wederom een boek waar je lekker in kan duiken en bij weg kan dromen. 
Ten slotte wil ik graag het nieuwste boek van Arnon Grunberg lezen. Zijn boeken blijven me verbazen, de thema's zijn pittig, maar zijn vertelwijze vind ik heerlijk. 

Tialda

Foto
 Op nummer 1 staan de boeken van Stephanie Perkins. En dan met name Anna & the french kiss. Heel veel weet ik er niet van af, omdat ik spoilers wil vermijden, maar dit lijkt me echt een heel leuk boek om tijdens de lente of zomer te lezen! 
 Op nummer 2 staat Jager, van Lars Kepler. Ik denk dat de meesten van jullie inmiddels wel weten dat ik de boeken van dit duo erg leuk vind. Daarom staat hun nieuwste thriller natuurlijk ook op mijn lijst! Vooral na het spannende einde van Stalker, ben ik ook erg benieuwd hoe het met Joona Linna gaat. 
 Als derde wil ik graag Into the water van Paula Hawkins lezen. Zij werd bekend door haar boek: Het meisje in de trein en omdat ik dat wel een leuk boek vond, wil ik deze ook graag lezen. De Nederlandstalige versie; In het water,  komt 2 mei uit, dus daar moet ik nog even op wachten! 
 Als laatste wil ik graag de boeken van Aan alle jongens van wie ik hield, lezen. Deze boekenreeks is geschreven door Jenny Han en omdat iedereen er zo positief over is, wil ik hem ook graag lezen! 

Lisa

Foto
Mijn to-read lijst is heel erg divers. Ik wil dit jaar heel erg graag Jane Eyre uitlezen, een boek waar ik nu al veel te lang mee bezig ben. Daarnaast wil ik de gedichtenbundel van Charles Bukowski uitlezen, waar echt een hele hoop super inspirerende gedichten in staan, waaronder mijn eigen favoriet. Daring Greatly is een boek dat ik graag wil gaan lezen voordat ik eindexamen doe, om hier zo mijn voordeel uit te kunnen halen. Peculiar Children lijkt mij een heel interessant boek en omdat ik de serie voor mijn verjaardag heb gekregen, ga ik daar ook maar eens aan beginnen.
We horen graag van jullie in de reacties welke boeken nog op jullie wensenlijstje staat!
0 Reacties

Dingen die nooit meer hetzelfde zullen zijn na het lezen van ...

12/4/2017

0 Reacties

 
Als je een nieuw T-shirt koopt, koop je hem omdat het lekker zit. Ook ziet het T-shirt er leuk uit en staat het je goed. Tevreden ga je in het zonnetje op de fiets terug naar huis, om thuis het kaartje eraf te knippen en het kledingstuk aan te trekken. Echter, na een tijdje merk je dat het labeltje in je nek begint te kriebelen. Je zal niet meer hetzelfde gevoel over het T-shirt hebben als dat je in de winkel had. Het T-shirt zal nooit meer hetzelfde zijn… Hetzelfde kan gelden voor een boek, waarvan het kietelende labeltje de inhoud weerspiegelt. Van tevoren zou je je niet in kunnen beelden dat dit boek er achteraf voor zorgt dat je niet meer hetzelfde over een bepaald onderwerp kunt denken dan voorheen.
Foto
... ‘Olle’ (Guus Kuijer)
‘Olle’, het boek dat je kijk op die bruin met zwarte honden met lange neuzen doet veranderen, stond op de boekenplank in de klas van groep 5. Erg populair was het boek op de basisschool niet, hoewel het een interessant boek was. Kuijer weet zijn fantasie zo levensecht neer te pennen, dat het lijkt alsof de Airedale Terriër werkelijk de juiste articulatiebewegingen kan maken om klanken te bootsen. Het is te lastig om je brein weer normaal te laten werken om te snappen dat dit niet reëel is.
​… ‘Mijn reis met Jake’ (Morgan Matson)
Na het lezen van dit boek zal je niet meer naar Noord-Amerika kunnen kijken zonder de denkbeeldige, uitgestippelde route van west naar oost te zien liggen. Amy begint met tegenzin aan de lange autorit van Los Angeles naar de oostkust, hoewel het achteraf best gezellig was om samen met haar reismaatje Jake de free ways te volgen. Toch zou je als lezer maar al te graag op de stoel van Amy willen zitten, want Jake is echt tof. En als het echt waar is dat er haters zijn die bewijzen dat Jake slechts een fictief personage is, dan zou je meer dan tevreden zijn met het prachtige Amerikaanse uitzicht, de overheerlijke In-N-Out Burger, Yosemite National Park en het huis van Elvis Presley. Je zult niet lang hoeven te twijfelen over de bestemming van je volgende vakantie.
​​… ‘IV’ (Arjen Lubach)
Aangezien dit geen recensie is; spoiler alert! Want het is gewoonweg ongelofelijk hoe Lubach het Nederlandse staatshoofd in zijn verhaal aan ons laat tonen. Bij het horen van zijn naam zie je zijn undercovercarrière op je netvlies voorbijflitsen, met een duistere grijns en kwade bedoelingen. En het zal nog wat worden als je hem binnenkort met een grote glimlach spelletjes ziet spelen op Koningsdag. Een van de weinige dingen waar je dan nog aan kunt denken is de hinderlaag die hem fataal is geworden, daar ergens tussen de Franse heuvels.
​… ‘Paper towns’ (John Green)
John Green, wie kent deze man niet? Zijn derde boek gaat over de bijzondere papieren steden, oftewel fictieve steden die op landkaarten staan afgebeeld om plagiaat te voorkomen. Margo Roth Spiegelman is nogal geobsedeerd door dit fenomeen en weet de lezer hierin mee te nemen. Kijk dan ook niet raar op dat na het lezen van het boek je blinde vertrouwen in je ANWB-routekaart plaats heeft gemaakt voor twijfel. Bestaat dat ene pittoreske dorpje waar jullie naar onderweg zijn wel echt?
"HET IS LASTIG OM JE BREIN WEER NORMAAL TE LATEN WEKEN OM TE SNAPPEN DAT DIT NIET REËEL IS."
Soms is het zo dat je, nadat je de laatste bladzijde van een boek hebt omgeslagen, niet meer hetzelfde over een bepaald onderwerp kunt denken dan voorheen. Maar onthoud dat dit soort boeken niet direct slecht zijn, want de kracht van deze verhalen is dat ze jou als lezer ergens kunnen brengen. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen een nieuw T-shirt te kopen en samen met Willem-Alexander op reis te gaan, met een pratende hond naar Amerika bijvoorbeeld, om daar landkaarten te bestuderen. In ieder geval: veel plezier!
Artikel door Rosanne
0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>

    Archieven

    Februari 2019
    Oktober 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Over ons
  • Interviews
  • Recensies
  • Gastrecensies
  • Artikels
  • Overzicht
  • Contact